De laatste bijeenkomst van de CNCH stond in het teken van schimmige gebieden. Jazeker, eerst kregen we een update van Ko Beijaard, de notaris, over de nieuwe wet rond het huwelijk. Voortaan trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Ko heeft een tipje van de schimmige sluier van het nieuwe huwelijk voor ons opgelicht. Maar of we er nou veel beter van worden, van die nieuwe wet….

ko

Ko denkt dat dit vooral een kans is voor de echtscheidingsindustrie. Ikzelf zie meer mogelijkheden voor huwelijkscoaches. Niet om de relatie levendig te houden, maar vooral om mensen voor te lichten over de huwelijkse voorwaarden, het opstellen van bezitslijsten en het jaarlijks verrekenen van de wederzijdse inkomsten. Of een administratiebureau voor gehuwden, want je schijnt ongelooflijk veel gegevens bij te gaan moeten houden…

Op het ogenblik lees ik (ook) het boek “Toewijding” van Elizabeth Gilbert (inderdaad, die van eten, bidden, beminnen). Zij wilde nooit meer trouwen, maar om haar relatie in stand te kunnen houden, móest ze wel. Ze heeft toen het hele instituut huwelijk tot in den treure uitgediept. En mijn advies: begin er maar niet an. Je kunt er geen touw meer aan vastknopen, al denk je dat je het goed geregeld hebt, als de boel ontploft ben je het haasje.

Daarna waren broer (Bart) en zus (Lea) Kort aan de beurt. Zij vertelden ons over de schimmige wereld van het asbest. Ook daarover is een wet in de maak. Nederland in 2024 asbestvrij. Zo laks als de regering heeft gehandeld toen de eerste onderzoeken over de gezondheidsproblematiek rond asbest bekend werden, zo voortvarend wil ze nu optreden. Naar het schijnt ligt half Nederland vol met asbest: in golfplaten bijvoorbeeld op daken van garages, stallen, grote bedrijven, schuren. Asbest was namelijk een fantastisch materiaal: hittebestendig, ijzersterk, isolerend, slijtvast en vooral ook: goedkoop. Het werd dus overal en nergens toegepast.
Het gevaar zit hem in de stofdeeltjes die vrijkomen als je het asbest stuk maakt bijvoorbeeld. Die stofdeeltje komen in je longen en veroorzaken uiteindelijk een dodelijke vorm van kanker. De fabricage van asbest was wat dat betreft een gigantisch drama, want dat was een en al stof en inmiddels hebben duizenden mensen daar ook het leven door moeten laten. Maar de productie is inmiddels al vrij lang verboden, gelukkig!

asbest-verwijderen.jpg

Wanneer je asbest wilt laten verwijderen, komen er van die maanmannetjes langs die in hun ruimtepakken zonder gevaar je asbest kunnen afvoeren. Dat kost duizenden euro’s. Maar zolang je zo’n plaat rustig op je dak laat liggen, zonder erin te gaan zitten figuurzagen of de boel in de hens te steken, kan het niet echt veel kwaad (ik heb ook van die platen op mijn schuurtje liggen blijkbaar en laatst bij de asbestcontrole van mijn woning, werd me verteld dat ik ze rustig kon laten liggen…).

Als je als bedrijf je hele dak moet laten vervangen, dan kost dat je dat dus niet alleen een nieuw dak, maar ook nog eens een godsvermogen aan het laten verwijderen van die troep. Een zegen misschien voor de volksgezondheid, maar een regelrechte ramp voor de economie. We gaan het zien. 2024.

Het was weer een leerzame ochtend bij de CNCH. Twee schimmige gebieden, en ik kan er nu ook over meepraten. Interessante club.

Léia

Advertenties