Oké, ik wilde me eigenlijk niet op dit terrein begeven, maar toen ik gister die beelden zag van het WK in Frankrijk…

nederlands elftal.jpg

Eerst is er de teleurstelling dat we niet mee mogen doen. Nou ja, daar hebben ‘we’ het dan natuurlijk wel zelf naar gemaakt, want om mee te mogen doen aan een kampioenschap moet je wel laten zien dat je daar goed genoeg voor bent. Dat is in álle sporten zo, maar ik heb er zelden mensen zo ontdaan over horen en zien zijn.
Ook begrijpelijk, want Nederland als voetballand speelt toch altijd een leuk balletje mee. Speelde. Daarom gaan er in ons land ook zo ongelooflijk veel miljoenen in rond. Maar zelfs met een salaris waar de koningin nog blij mee zou zijn (en wat hebben we daar niet altijd een commentaar op…) lukt het die … (ik kan even niks aardigs bedenken) jongens niet om zich te classificeren voor het WK.

voetbalrellen.jpg

Misschien moeten we er wel blij mee zijn, want nu kunnen we vanaf onze huiskamerbank eens rustig kijken naar wat er allemaal gebeurt op dit moment in Nice en Marseille. De supporters slaan elkaar gewoon bewusteloos met houten stoelen, die ze ongetwijfeld hebben meegenomen uit een café, waar ze wellicht eerst de boel al kort en klein geslagen hebben. En en passant een onschuldige souvenirverkoper het ziekenhuis in klappen blijkt ook al geen enkel probleem. Lieve God, waar zijn we toch mee bezig? Wat is er gebeurd met de betekenis van het woord ‘sportief’?

twente failliet.jpg

En direct daarna volgt het nieuws over het faillissement van FC Twente.
Als ik het goed begrepen heb, wordt FC Twente gedegradeerd wegens financieel wanbeleid. De rechter heeft beslist dat de KNVB daar het volste recht toe heeft en hemel, wat een protesten, want dan gaat de club failliet. Ja, oh, misschien is dat niet de schuld van de KNVB, maar van het financiële wanbeleid? Daar gaan miljoenen om in zo’n club en dat kun je dan niet een beetje netjes beheren? Of hebben ze daar ook al een andere betekenis bedacht voor het woord ‘be-heren’? Iets van een samentrekking van be-lonen en heren-lonen? Wie mot’n dat gèèld bo good beheer’n. Oké, dat is natuurlijk Twents van niks, excuus, maar waar gaat dit nou toch allemaal over?! Dit is toch gekkenwerk?

Wedden dat ze er wel weer een oplossing voor vinden uiteindelijk? Iemand zet een actie op touw, of een weldoener pompt er een paar miljard in en volgend jaar gaat het allemaal weer prima met Twente.

leicester-city-kampioen(07-05-2016).jpg

Nee, dan die club in Engeland. Onder leiding van de Italiaan Ranierie, werd Leicester City, een clubje van niks (althans, zonder dure overbetaalde over het paard getilde spelers), maar met de true spirit van de voetbalsport, zomaar kampioen. Joepie! Daar hou ik van.
Zou het ook zo kunnen zijn dat er daarom bij geweldige prestaties van sporters die er een baantje bij moeten houden omdat ze van hun sport alleen niet in leven kunnen blijven, wel veel blijdschap en bewondering is, maar zelden of eigenlijk nooit een relletje onder de supporters?

Misschien dat de Nederlandse voetballers nu ook begrepen hebben dat een goeie voetballer niet gedefinieerd wordt door z’n dikke bankrekening, maar dat je daar verdorie op het voetbalveld ook nog wat voor moet kunnen prestéren!?!
Kan de KNVB daar misschien niet een paar faillissementen regelen? Wie weet helpt hier ook wat gepaste nederigheid…

Tot zover mijn volstrekt onbetrouwbare, want slechts vanaf de bank geconsumeerde en geheel niet nader onderzochte, noch met andere, beter ingelichte bronnen besproken, mening over voetballen. En ik beloof dat ik er vanaf nu niks meer over zal zeggen.

Léia

Advertenties