Dit is een tekening van een blaas.

blaas.jpg

Jaaa, onze Buurvrouw Durkje, de kaasboerin, staat niet alleen ’s morgens vroeg op om de koeien te melken, ze heeft ook nog een indrukwekkende functie op de afdeling Urologie in het ziekenhuis in Sneek. En Buurvrouw Durkje verzorgde afgelopen donderdag het trainingsmoment bij de CNCH.

Ik ben dol op de trainingsmomentjes. Vooral als Durkje van die overheerlijke kaas meeneemt en vervolgens gaat uitleggen waarom kaas niet alleen lekker is, maar ook heel goed voor de blaas. Het gaat me een beetje te ver om haar verhaal (met illustratie!) hier te herhalen, maar het heeft alles te maken met de zuurgraad en bacteriën met pootjes die blaasontsteking veroorzaken.

Nog wel even een tip van Durkje (de urologe): als je aan je lijf voelt dat er een blaasontsteking dreigt, dan wil cranberrysap nog wel eens helpen, omdat daardoor de pootjes van de bacteriën worden uitgeschakeld, waardoor ze je blaas niet in kunnen kruipen. Als ze er al zitten, dan ben je daarmee eigenlijk al te laat. Melkzuurbacteriën (in yoghurt!, maar ook (karne)melk en kaas natuurlijk) die helpen wel om de boel weer op orde te krijgen.

Ook leuk: Durkje zei, terwijl ze die blaastoestand aan het tekenen was, dat ze zich een beetje voelde als Brigitte Kaandorp in Man versus Vrouw. Ik, als fan van Brigitte Kaandorp, heb dat natuurlijk direct even opgezocht.

Móet je even kijken, zó grappig!

En zo gaat dat dus bij de CNCH. Leuk, kom nou toch ook eens!

Léia

Advertenties