Een goede vriend van mij, Jaap Frerichs, fokt varkentjes. Nou vind ik fokken eigenlijk een verkeerd woord, want bij fokken heb ik altijd het idee dat ze de beesten volstouwen met opfokvoer vol met ongezonde rotzooi, in een opfokhok waar ze zich nauwelijks kunnen bewegen en dat ze dan zo snel mogelijk zo dik mogelijk moeten worden om er veel geld aan te verdienen.

Zo niet bij Jaap. Jaaps varkentjes zijn weliswaar voor de consumptie bedoeld, maar Jaap weet, dat als je varkens een fijn leven geeft, met fijn varkenseten, in een fijne vrije varkensomgeving, dat ze dan ook fijner en dus veel lekkerder vlees hebben. Niks geen gestress in zo’n wagen volgeladen met knorrende ellende naar de slacht. Niks geen stresshormonen in dat bargevlees. “Zij een goed leven, wij een lekkere bout!”, zegt Jaap.

big van jaapV

Bij Jaap stinkt het ook niet. Nou, dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Als übergevoelige ammoniakhater hou ik het meestal niet zo lang uit in de buurt van mesterijen, maar Jaaps varkens zijn allemaal zindelijk (écht waar! Ze hebben een eigen wc, een plasplaats, die Jaap natuurlijk goed schoon houdt) en omdat ze geen opfokdingen te eten krijgen, stinkt hun urine ook niet zo vreselijk. Een bezoek aan zijn boerderij is dan ook beslist de moeite waard.

http://eerlijkvlees.nl/contactpagina.html

Als je echt kleine biggetjes achter elkaar aan wilt zien rennen door de wei, alsof het kleine hondjes zijn, dan móet je echt een keer gaan kijken, zó leuk!
En als je daar dan toch bent, in Echtenerbrug, dan zou je kunnen overwegen om zo’n allerliefst biggetje te adopteren. Hoe het precies werkt weet ik ook niet, dat moet je Jaap vragen, maar je kunt er eentje uitzoeken, die je dan mag komen bezoeken en er een fotootje van op je schoorsteenmantel zetten en als het biggetje klaar is, dan krijg je het vlees mee naar huis.

Zo weet je zeker dat het vlees dat jij in je vriezer hebt zitten, een goed leven heeft gehad. Dat het gezond is, en vooral afschuwelijk lekker!

Gewoon doen! Een keertje naar Jaap.

Léia

P.S. Kijk in ieder geval even op z’n website, want Jaap doet ook aan Verrukkelijk Onderhouden. Heel erg de moeite waard, ook als je een bedrijf hebt, of een grote familie, of als je wat verder weg woont…

http://eerlijkvlees.nl/VerrukkelijkOnderhouden.html

Advertenties