Grappig:  iedereen die zelf wel eens wat schrijft, weet dat er een groot verschil is tussen zeggen en schrijven. Je hebt zoiets als spreektaal en dan is er natuurlijk ook schrijftaal. En meestal ligt dat mijlenver uit elkaar. Als je letterlijk opschrijft wat mensen zoal zeggen, dan krijg je een volstrekt onleesbaar verhaal. Als mensen altijd in boekentaal zouden praten, dan valt er waarschijnlijk geen normaal gesprek meer te voeren.

En toch zeggen we altijd: ze kreeg daar zegge en schrijve € 180,00 voor. Niet iets meer, waarschijnlijk zelfs niet iets minder, nee…. precies (slechts) € 180,00. Blijkbaar is dat ergens opgeschreven en trouwens, het wordt ook beweerd. Door iemand. Waarschijnlijk dezelfde persoon die het heeft opgeschreven. En zoals gezegd, dat is een lastige combinatie.

staatsloterij

Ik wou maar even zegge dat de jackpot van de staatsloterij op 9,3 miljoen euro staat. Niet dat ik zoveel geld nodig heb, niemand eigenlijk, maar ik heb er toch geen enkel probleem mee wanneer ze het op m’n rekening schrijve. Niemand waarschijnlijk. En zo zie je maar weer: hoewel geld ons meestal alleen maar uit elkaar drijft, zijn er ook ideeën over geld waar we elkaar goed in kunnen vinden.

Zegge en schrijve in dit kleine stukje tekst wel twee keer….

Léia

Advertenties